loading

5 Tips "Sleep Hygiene" yang Penting untuk Tidur Lena

Semua orang perlukan tidur yang nyenyak - daripada bayi, kanak-kanak, hingga ke orang dewasa. Tidur itu sangatlah bermanfaat bagi mengekalkan kesihatan badan dan minda.

Contohnya, tidur yang mencukupi mampu memperkuatkan sistem pertahanan badan. Akibatnya, anda tidaklah asyik dijangkiti virus demam dan selsema.

Selain itu, tidur membantu pengekalan daya ingatan anda dan juga meningkatkan prestasi kerja. Bila tak cukup tidur pulak, pasti banyak kesalahan yang dilakukan.

Pernah tak anda rasa susah sangat nak lelapkan mata pada waktu malam? Guling sana, guling sini, masih lagi tak boleh tidur.

Bila mata susah nak lelap, tangan pun mulalah mencari telefon dan lungsuri media sosial. Tahu-tahu, dah pukul 3 pagi.

Kalau senario di atas sering berlaku pada anda, anda wajib tahu tentang cara untuk dapatkan tidur malam yang berkualiti. Jawapannya, tentulah dengan memastikan "sleep hygiene".

Apakah Sleep Hygiene?

Sleep hygiene ialah penetapan persekitaran tidur dan tabiat yang baik untuk mendapatkan tidur yang bermutu tinggi. 

Istilah sleep hygiene ditemui pada tahun 1939, tetapi kajian yang mendalam oleh pakar psikiatri Peter Hauri hanya muncul pada tahun 1977 di dalam tulisannya mengenai insomnia.

Kini, semakin ramai yang menyedari kepentingan sleep hygiene, terutamanya bagi mereka yang menghadapi insomnia dan kemurungan.

5 Tips Sleep Hygiene untuk Mendapatkan Tidur yang Berkualiti

  1. Pastikan Persekitaran yang Mesra Tidur.

Pertama sekali, bilik tidur anda perlulah diubah supaya senang nak tidur. Persekitaran tidur yang baik memenuhi tiga syarat ini iaitu gelap, sunyi dan sejuk

Jadi pastikan anda padamkan lampu bilik sebelum tidur, dan elakkan menonton televisyen atau bermain telefon 30 minit ke satu jam sebelum tidur. Jika perlu, gunakan penyumbat telinga (earplugs) anti-bunyi untuk tidur tanpa gangguan. Cubalah pilih selimut yang tidak terlalu tebal dan diperbuat daripada kain-kain menyejukkan seperti kain Tencel ataupun sutera.

  1. Makanan dan Minuman.

Kafein ialah sejenis sebatian kimia yang meningkatkan tekanan darah serta menyebabkan jantung berdegup laju. Antara makanan dan minuman berkafein yang perlu dielakkan sebelum tidur ialah minuman tenaga, kopi, teh, dan coklat.

Pengambilan saiz hidangan yang sangat besar betul-betul sebelum tidur juga menyukarkan anda untuk tidur pada waktu malam. Oleh itu cubalah makan malam awal, seperti pada jam 6 atau 7 petang.

  1. Tetapkan Jadual Tidur.

Tahukah anda bahawa badan kita juga mempunyai "jam biologi", atau biological clock yang tersendiri? Jam semula jadi ini dipengaruhi faktor-faktor seperti pendedahan kepada cahaya dan rutin tidur harian.

Untuk mudah tidur, sebaiknya anda mempunyai masa tidur dan bangun yang tetap setiap hari. Bila dah terlajak lama daripada waktu tidur kerana terlalu asyik bermain telefon, hormon kortisol semakin menaik dan anda pula akan semakin susah tidur.

Pada siang hari pula, kurangkan nap atau tidur seketika sebelum waktu tidur sebenar supaya badan anda lebih bersedia untuk tidur pada malam hari.

  1. Aktiviti Fizikal

Sebuah artikel yang disemak oleh Dr Abhinav Singh untuk Sleep Foundation mendapati bahawa senaman tahap sederhana ke tinggi dapat meningkatkan kualiti tidur. Ini bermakna anda akan kurang terjaga di tengah-tengah malam.

Masa yang diambil untuk lelapkan mata dan berjaya tidur turut dipendekkan. Dengan senaman juga, rasa mengantuk pada siang hari boleh dikurangkan supaya anda dapat tidur lebih lama pada waktu malam.

  1. Rutin Sebelum Tidur

Pengamalan rutin sebelum tidur, atau sleep routine, bukan sahaja berkesan untuk bayi. Malah, kaum dewasa juga mampu memanfaatkan rutin yang menenangkan bagi membantu kita untuk terlena.

Menurut kajian di sebalik sleep routine, ianya mendatangkan hubungan positif antara aktiviti tertentu dengan tidur. Jadi apabila anda melakukan aktiviti ini, secara tidak langsung, minda anda akan memberitahu badan anda yang masa untuk tidur sudah tiba. 

Antara aktiviti menenangkan yang boleh dicuba ialah membaca buku, menulis journal, menyalakan lilin aromatherapy, membakar essential oil, menyapu losyen di badan, dan memakai krim muka sebelum tidur.

Ambillah masa untuk melakan rutin ini untuk beristirahat dan melupakan benda-benda remeh yang telah berlaku pada siang hari.

Penutup

Dengan penjagaan sleep hygiene, masalah tidur kurang nyenyak semakin menghilang. Di sebaliknya, anda tentu akan lena dibuai mimpi indah setiap malam. Bangun pagi pun ceria dan bertenaga.

Daripada 5 tips yang kami kongsikan, adakah yang tak pernah anda lakukan sebelum ini? Kalau ada, tunggu apa lagi? Jom cuba!


Older Post Newer Post


Leave a comment